Σύλλογος Φοιτητών Νομικής_Κατάληψη

Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΚΣ

Για άλλη μια φορά η ΠΚΣ έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις για την κατεύθυνση και την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Σε μια περίοδο που το φοιτητικό κίνημα υψώνει τη φωνή του ενάντια στις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για τις αντιδραστικές αλλαγές στο Νόμο-Πλαίσιο και ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, ενιαία πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μέσα στο πανεπιστήμιο, η ΠΚΣ επιλέγει για άλλη μια φορά το δρόμο της αυτοαναφοράς και της διάσπασης.
Αυτή η λογική εκφράστηκε ξεκάθαρα στους φοιτητικούς συλλόγους Οικονομικού και Νομικής. Στις 5 και 6/6 έγιναν οι μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων 8 χρόνων όπου υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία τα πλαίσια των απερχόμενων συντονιστικών επιτροπών κατάληψης και η συνέχεια των καταλήψεων για δεύτερη βδομάδα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά μια πολιτική αντίληψη που εκφράζεται από τις 360 και πάνω κατειλημμένες σχολές ανά την Ελλάδα για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις-ζωντανές καταλήψεις-δυναμικές διαδηλώσεις.
Η ΠΚΣ ασφυκτιώντας υπό την πίεση της χρεωκοπίας της πολιτικής στρατηγικής για το κίνημα, η οποία αδυνατεί να παράξει πολιτικές μετατοπίσεις και να οδηγήσει τον κόσμο των σχολών σε μια αγωνιστική κατεύθυνση ανατροπής των σχεδίων του Υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβαίνει στην πάγια πρακτική που ακολουθεί σε κάθε φοιτητική έκρηξη τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και στη Νομική και το Οικονομικό (όπως και σε μια σειρά από άλλες σχολές) πήρε την πολιτική επιλογή να στηρίξει τα πλαίσια των απερχόμενων συντονιστικών επιτροπών καταλήψεων, έδειξε στη συνέχεια τις πραγματικές της διαθέσεις για την ενότητα και την προοπτική του φοιτητικού κινήματος. Μοίρασε σε πολλές σχολές της Αθήνας το δικό της πολιτικό πλαίσιο ως απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Οικονομικού και δημοσίευσε στο Ριζοσπάστη της Τετάρτης 7/6 άρθρο που αναφέρει χαρακτηριστικά: «χτες στη Νομική υπερψηφίστηκε μαζικά το πλαίσιο πάλης της ΠΚΣ», προσπαθώντας ξεκάθαρα να αναδείξει την αυτόνομη πολιτική αντίληψή της χωρίς κανένα σεβασμό στις πραγματικές αποφάσεις των χιλιάδων φοιτητών που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις.
Η ΠΚΣ όμως δεν σταμάτησε εδώ. Επέλεξε να βαθύνει ακόμη περισσότερο τις διαχωριστικές γραμμές και τα ρήγματα που η ίδια δημιουργεί στο εσωτερικό του κινήματος. Επέλεξε να προχωρήσει σε ξεχωριστή πορεία την ημέρα του Πανελλαδικού-Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και μάλιστα κατεβάζοντας δικά της πανώ παραβιάζοντας τις αποφάσεις των Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών Καταλήψεων της Νομικής , του Οικονομικού, του Μαθηματικού και του Χημικού Αθήνας. Επιπλέον παραμερίζοντας και απαξιώνοντας τις αγωνιστικές αποφάσεις των Γ.Συνελεύσεων που εναντιώνονται στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (που με επιθετικό τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. ) στοίχισε ένα δυναμικό πίσω από πολιτικά μορφώματα όπως οι Επιτροπές Αγώνα, τα οποία καμία νομιμοποίηση δεν έχουν μέσα στους Συλλόγους δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν και να υλοποιούν πολιτικές αποφάσεις και κυρίως δρουν ανταγωνιστικά προς τις Γ.Συνελεύσεις, καθώς παραγνωρίζουν ότι αυτές ως το ανώτατο αμεσοδημοκρατικό όργανο λήψεως αποφάσεων είναι οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν τον Φοιτητικό Σύλλογο. Την επόμενη μέρα και μετά από ένα πρωτοφανούς έντασης κατασταλτικό χτύπημα στο μεγαλύτερο, πιο δυναμικό και πολιτικά επικίνδυνο κομμάτι της πορείας, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατήγγειλε το Συντονιστικό των Καταλήψεων, αλλά και κατηγόρησε την ίδια την πορεία για ελλειμματική περιφρούρηση. Τέτοιου τύπου πρακτικές διάσπασης, λογικές διάσπασης και καπηλείας του ανεξάρτητου και δυναμικού φοιτητικού κινήματος μπορούν να οδηγήσουν μόνο στην απομόνωση όσων προβαίνουν σε αυτές ενώ η πολιτική χρεωκοπία ξεπερνιέται μόνο με την πραγματική μετατόπιση της στρατηγικής της ΠΚΣ προς μιαν άλλη κατεύθυνση.
Το κίνημα των καταλήψεων παρόλα αυτά θα ενισχυθεί, θα προχωρήσει και θα νικήσει παρά τις προσπάθειες κάποιων να διασφαλίσουν εις βάρος του τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Το κείμενο αυτό προτάθηκε στην Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης της ΝΟΠΕ, στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της ΠΚΣ και από όλο σχεδόν τον ανεξάρτητο κόσμο. Εφόσον η Συντονιστική Επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία το κείμενο αυτό δεν αποτελεί απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής.