Σύλλογος Φοιτητών Νομικής_Κατάληψη

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2006

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση Τμήματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/6 , η ΔΑΠ για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο σέβεται τις αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών και πόσο ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα όλων μας. Αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση της γενικής συνέλευσης φοιτητών στις 13/6, που λήφθηκε από περισσότερους από 1000 φοιτητές ομόφωνα, και ενώ αυτή η τόσο υπεύθυνη παράταξη είχε αποχωρήσει ντροπιασμένη, εμφανίστηκε με θράσος στη συνέλευση τμήματος των καθηγητών και κατέθεσε προτάσεις για τη διεξαγωγή εξεταστικής εντελώς αντίθετες με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, αλλά και του Δ.Σ. της σχολής. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να βρίσκονται στη συνέλευση τμήματος των καθηγητών για πολλούς λόγους. Πρώτον, διότι δεν έχουν οριστεί εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης από το Διοικητικό συμβούλιο των φοιτητών, και δεύτερον διότι, σε κάθε περίπτωση, όταν η σχολή είναι υπό κατάληψη, μόνος αρμόδιος για την εκπροσώπηση του φοιτητικού συλλόγου είναι η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης (η οποία βρισκόταν εκεί νομιμοποιημένη από τη στήριξη όλων των φοιτητών που στήριξαν την κατάληψη). Επιπλέον, στέλεχος της ΔΑΠ μίλησε ως «εκπρόσωπος των επί πτυχίω φοιτητών», χωρίς προφανώς να υπάρχει τέτοια «θέση» μέσα στο φοιτητικό σύλλογο. Επί της ουσίας όμως, η ΔΑΠ κατέθεσε προτάσεις οι οποίες κανένα άλλο σκοπό δεν είχαν από το να σαμποτάρουν τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου, παραβιάζοντας κάθε απόφαση που έχει παρθεί εδώ και τρεις εβδομάδες και παραβλέποντας τη συντριπτική ήττα των προτάσεων αυτών μέσα στις γενικές συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου. Συγκεκριμένα, πρότεινε να διενεργηθεί κανονικά η εξεταστική για όλους τους φοιτητές από 22 Ιουνίου και έπειτα. Ωστόσο, ο φ.σ. νομικής έχει πάρει απόφαση για κατάληψη ως τις 20 του μήνα, με την προοπτική αυτή η απόφαση να ανανεωθεί για ακόμη μία εβδομάδα, ως τις 27 δηλαδή. Εξάλλου, στις 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η έναρξη της εξεταστικής περιόδου μόνο αποτρεπτικά μπορεί να λειτουργήσει για τη συμμετοχή των φοιτητών στην πορεία αυτή αλλά και γενικότερα στις κινητοποιήσεις. Η ΔΑΠ με τον τρόπο αυτό απέδειξε ολοκάθαρα ότι αποτελεί όπλο στα χέρια της κυβέρνησης ούτως ώστε να ανασχεθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο και τα υπόλοιπα αντιδραστικά νομοθετήματα. Ακόμα, καταθέτοντας προτάσεις που τουλάχιστον αποπροσανατολιστικές και μη υλοποιήσιμες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, και διαχωριζόμενη από τους υπόλοιπους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί για να επιβάλλουν την απόφαση που οι ίδιοι πήραν, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εξεταστική.
Ωστόσο, ο κυρίαρχος αντίπαλος των φοιτητών στη συνέλευση τμήματος δεν ήταν η ΔΑΠ που μόνο γέλια μπορούσε να προκαλέσει σε όσους άκουσαν την «υπεύθυνη και συνεπή», με τις στοχεύσεις του υπουργείου, φυσικά, τοποθέτησή της, αλλά εκείνο το άκρως αντιδραστικό τμήμα των μελών ΔΕΠ που ήρθε σε άμεση αντίθεση με την απόφαση του συλλόγου φοιτητών και του ίδιου του Δ.Σ. του τμήματος. Αυτό το τμήμα των καθηγητών είναι και το μόνο όπλο που έχει απομείνει στην κυβέρνηση για να προσπαθήσει να επιβάλλει τα σχέδιά της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το φοιτητικό κίνημα, όμως, δεν εκφοβίζεται και δεν εκβιάζεται. Χρησιμοποιεί τις ριζοσπαστικές πρακτικές εκείνες που εδώ και χρόνια το οδηγούν στη νίκη, είτε βρίσκεται σε αίθουσες συνεδριάσεων και αμφιθέατρα, είτε βρίσκεται στις καταλήψεις και στο δρόμο. Κι αυτές ακριβώς τις πρακτικές, η ΔΑΠ τις αποκαλεί τρομοκρατία, γιατί σπάνε το γυαλί της διαχείρισης και της ομαλότητας και τελικά κερδίζουν.
Όπως κέρδισαν και στη συνέλευση τμήματος. Στο βαθμό που δεν υπήρξε καμία απόφαση από τη συνέλευση που να έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δ.Σ., η τελευταία εξακολουθεί να το δεσμεύει.
Επαναλαμβάνουμε:
Ø Έναρξη της εξεταστικής για τους επί πτυχίω και τους 4ετείς που χρωστάνε από 8 και κάτω αποκλειστικά θερινού εξαμήνου μαθήματα στις 26 Ιουνίου
Ø Διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη για όλους τους υπόλοιπους, αλλά και για τους φοιτητές της παραπάνω κατηγορίας που θα επιλέξουν να μην εξεταστούν τώρα.


Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης